Interreg Co-funded by the European Union
TR EN
 Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı Proje Uygulama Eğitimi  İstanbul’da Gerçekleştirildi

Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı Proje Uygulama Eğitimi İstanbul’da Gerçekleştirildi

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Ulusal Otoritesi olduğu Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programının ilk proje teklif çağrısında en fazla proje başvurusu kabul edilen ve en fazla hibe alan ülke Türkiye oldu. İlk çağrının yararlanıcılarına yönelik Proje Uygulama Eğitimi  Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay’ın ve Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Stefan Tinca’nın açılış konuşmaları ile başladı.

Avrupa Birliğinin Uyum Politikası ve Komşuluk Politikası araçlarından biri olan Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programının  35 milyon avro bütçeli ilk çağrısı kapsamında proje yararlanıcılarına yönelik proje uygulama eğitimi düzenlendi. Etkinliğin açılışına ayrıca Programın Yönetim Makamı olan Romanya Kalkınma, Bayındırlık ve Yönetim Bakanlığı, Ortak Sekretarya, AB Komisyonunun Interreg programlarına teknik destek sağlayan TESIM Projesi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri katıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay yaptığı konuşmada Türkiye’nin Programdaki başarısına dikkat çekti, yararlanıcılara seslendi. Karadeniz Programı altındaki fonlardan ülke olarak faydalanma oranını proje yararlanıcılarının da desteğiyle arttırmak konusundaki beklentiyi vurguladı.

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Stefan Tinca da Türkiye’nin programdaki başarısına vurgu yaptı. İlk çağrı altında Türkiye ve Romanya ortaklı 10 projenin olduğunu ve bu projelerin iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirdiğini söyledi. Tinca ayrıca Programın Karadeniz havzasında bulunan ülkelerin refahına  katkı sağladığını belirtti.

Programda bulunan diğer ülkelerin diplomatlarının katılımlarıyla gerçekleşen etkinlik açılış konuşmalarının ardından proje yararlanıcılarına yönelik eğitimle devam etti. İki gün süren eğitimler boyunca yararlancılar Programın Genel Kuralları, Projelerin Raporlanması, Proje Harcamalarının Kontrol Süreçleri, Projelerin Mali Yönetimi, Satın Alma ve İhale Kuralları ve Projelerde İletişim, Yaygınlaştırma, Sürdürebilirlik ve Sinerji konularında bilgilendirildiler. Eğitim kapsamında ayrıca 2014-2020 döneminde başarıyla yürütülmüş projelerden biri olan Crea-Centers projesine ziyarette bulunuldu. Proje faydalanıcısı Çekmeköy Belediyesi’nin deneyimlerinin aktarıldığı ziyarette 2021-2027 döneminin proje faydalanıcıları projelerinin yürütme sürecine ilişkin sorularına yanıt buldu.