Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, Türkiye’nin dahil olduğu üç sınır ötesi işbirliği programından biri olan ve 2003 yılından bu yana uygulanan Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Programı, 2014-2020 döneminde ilk kez bir stratejik proje hayata geçirdi. Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İşbirliği projesinin bütçesi 3,3 milyon Euro ile Program tarihinin en yüksek bütçeli projesi oldu. Proje Türkiye’den Trakya Üniversitesi ve Bulgaristan’dan Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütüldü.
Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen törende açılış konuşmalarını, Ulusal Otorite sıfatıyla Programın Türkiye’de yürütülmesinden sorumlu olan Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, Programın Yönetim Makamından Bulgaristan Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı, Interreg IPA SÖİ Programları, Bölgesel İşbirliği Yönetim Müdürlüğü Bölüm Başkanı Stanka Dimitrova, Avrupa Komisyonu Temsilcisi Program Yöneticisi Margarita Grantcharska-De Muynck, proje ortakları Asen Zlatarov Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Svetlana Zheleva, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan ve Edirne Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, proje ortaklarının işbirliğinde bir panel gerçekleştirildi. Panelde katılımcılara projenin amacı, uygulama sürecinde elde edilen veriler, projenin bölgeye sürdürülebilir katkısıyla yerel ve uluslararası işbirliği imkanlarına ilişkin bilgi verildi. Panel, proje kapsamında üniversitenin bünyesine kazandırılan tekne ve laboratuvarlara ilişkin detaylı anlatımların gerçekleştirildiği canlı bağlantılarla son buldu. Ardından, laboratuvarların bulunduğu Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne geçilerek proje ortaklarının temsilcileri ve Programın Yönetim Makamı ve Ulusal Otorite temsilcilerinin katılımıyla kurdele kesilerek laboratuvarların açılışı yapıldı.
Proje kapsamında, laboratuvarlarda masaüstü analitik ekipmanlar, numune alma cihazları ve analiz ve modelleme için özel yazılımlar teslim edildi. Ayrıca, numune toplama ve keşif için 2 araştırma gemisi ve 2 yedek tekne bulunmaktadır. Bunlardan ilki deniz ortamında, ikincisi ise nehir, göl ve sulak alanlarda faaliyet gösteriyor.
Biri Burgaz'daki “Prof. Dr. Asen Zlatarov” Üniversitesi'nde, diğeri Trakya Üniversitesi'nde bulunan iki Mavi Büyüme Araştırma Merkezi, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için ortak yaklaşımlar, metodolojiler, modeller ve girişimler geliştirmek üzere bilim insanları, araştırmacılar, yerel ve bölgesel kurumlar arasında ortak çalışma için bilimsel altyapı sağlıyor. Bu merkezler yerel ekosistemlerin ekolojik durumunun incelenmesi ve izlenmesini desteklerken, öğrenciler de araştırma görevlerine ve projelere katılma fırsatı buluyor.
İki merkezin eğitim rolü, çevreye duyarlı davranışları teşvik etmek için bilgilendirme kampanyaları ve yerel topluluklarla etkileşim ile tamamlanıyor. Sınırın her iki tarafındaki bilim insanları ve uzmanlar için sağlanan altyapı ve ekipman, araştırma ve izleme için mevcut kapasiteleri geliştiriyor. Proje uygulaması, bölgedeki su ekosistemlerinin ekolojik durumuna ilişkin tatmin edici bilgi eksikliğinin giderilmesine yardımcı oluyor. Burgaz ve Edirne bölgelerindeki su ekosistemleri için ortak metodolojiler ve pilot çalışmalar geliştiriliyor ve uygulanıyor.
İki üniversite yoğun ortaklıklarını 12-14 Haziran tarihlerinde Burgaz'da düzenlenecek uluslararası bir konferansla ilerletecek.